Pünkösdi kedvenc ételeim

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Pünkösdi kedvenc ételeim

Feltöltve: 2012-04-26

Pünkösd keresztény ünnep húsvét után hetedik vasárnap. Itthon több szokás is kötődik hozzá, még a kereszténység előtti időkből is. Visszavezethető a római floráliákra, amikor Flora istennőt, a virágok istennőjét köszöntötték.

A pünkösdnek nincsenek olyan jellegzetes ételei, mint a karácsonynak vagy a húsvétnak, a népi étkezési szokások ezért a természet újjáéledéséhez illeszkednek. Fiatal csirkék, kacsák, libák, bárányok kerülnek terítékre, változatos elkészítési módokban, friss zöldséggel és gyümölccsel. Bár a mai modern konyhaművészet művelői nem néznek jó szemmel a rántott húsokra, ám pünkösdkor mégis az egyik legjellegzetesebb magyar fogás a rántott csirke, a zsenge, alig egy kilós szárnyasokból.

Zsenge bárány az étlapon

Örvendetes módon visszatért az éttermek étlapjára és a piacokra a tavaszi zsenge bárány, amit még faggyúzni sem kell, így otthon is könnyen készíthetünk belőle finom fogásokat pünkösdre. Családunk egyik kedvence a tárkonyos bárányragu leves, amely nem csupán finom, hanem laktató és viszonylag olcsón elkészíthető.

Tárkonyos bárányragu leves 6 főre:

60 dkg bárány apró (nyesedék) hús, illetve a bárány bármely része felhasználható
4 szál zsenge sárgarépa
2 szál friss fehérrépa
1-1 fej friss karalábé és zeller
0,5 kg zsenge zöldborsó
1 csokor friss tárkony
1 kis pohár tejföl
fél citrom leve
1,5 dl olaj
1 púpozott evőkanál liszt
só, kevés piros paprika
kb. 1,2 l víz

Elkészítés:
A húst megmossuk, kb. egyforma kockákra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, a répákat karikára, a karalábét és a zellert kockára daraboljuk. A húst megfuttatjuk az olajon, kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és az apróra vágott tárkony felét. Megsózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve, lassú tűzön összepároljuk. Ha szükséges mindig csak kevés vizet öntünk alá, amíg meg nem puhul. Ha a hús puha, megszórjuk egy teáskanálnyi piros paprikával, a liszttel, összekeverjük és felöntjük a vízzel. Azonnal hozzákeverjük csomómentesen a tejfölt, a fél citrom levét és a maradék friss tárkonyt. Hagyjuk felforrni, kb. öt percig forraljuk, és már kész is. Ha reggel elkészítjük, ebédidőre szépen összeérik, és még finomabb lesz.

Rozmaringos báránysült

A tárkony mellett a rozmaring az a fűszer, amely a legjobban illik a bárányhúshoz, kellemes ízt adva még azokkal is megkedvelteti a bárányt, akiknek korábban fenntartásaik voltak vele szemben.
A rozmaring évelő fűszernövény, délvidéki kertekben már egész bokorrá nőtt példányokat is látni. Tavasszal-nyáron zsenge, friss hajtásait érdemes leszüretelni.

Hozzávalók 4 főre

1 db báránycomb (kb. 1 kg-os)
2 szép szál friss rozmaring
2 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
3-4 vékony szelet bacon
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve


Elkészítés:
A báránycombból óvatosan kiszedjük a csontot. A fokhagymát kipréseljük és bekenjük vele a szétnyitott húst, majd a rozmaring ágakról leszedjük a leveleket, és egyenletesen megszórjuk vele. Összetekerjük a báránycombot, a rozmaring ágakkal összetűzzük és jól bebalzsamozzuk az olíva olajjal, amit előbb összekevertünk a citromlével. Legalább 2-3 órán át a hűtőben hagyjuk pácolódni. Amikor kivesszük a hűtőből, akkor sózzuk meg! (Előre nem szabad, mert a hús kiereszti a levét, és kiszárad sütéskor!) Ezután beborítjuk az újhagymával és a bacon szalonnával. Tegyük tűzálló tálba vagy tepsibe, és fedjük le. 200 fokon kb. 1- 1,5 órát sütjük, amíg szépen megpirul. Amikor kivesszük a sütőből, kb. még 10-15 percig hagyjuk lefedve pihenni, utána lehet tálalni. Vajon párolt friss zöldségeket, pirított újburgonyát, avagy klasszikus salátaöntettel friss fejes salátát is készíthetünk hozzá köretnek.

Pünkösdi kalács

Ennek a sütinek a különlegessége a juhtúró, így kapcsolódik a pünkösdhöz. A szopós bárányok ugyanis nem fogyasztják el az összes anyatejet, így ilyentájt sokkal több juhtúró és juhsajt készült a paraszti gazdaságokban.

Hozzávalók:

1 kg liszt
0,5 liter tej
csipet só
2-3 dkg élesztő
10 dkg cukor
10 dkg vaj+ kb. 2,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
40 dkg cukrozott juhtúró

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk, a vajat hagyjuk szobahőmérsékleten megpuhulni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, csipet sót és belemorzsoljuk a vajat.
Jól összedolgozzuk, majd a tálat tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük, hogy a tészta megkeljen. Kb. kétszeresére kell dagadnia. Amikor a tészta megkelt, három egyenlő részre vágjuk. Az elsőt kerekre, vagy hosszúkásra nyújtjuk, attól függően, hogy milyen formára akarjuk sütni, és rögtön beletesszük az olvasztott vajjal kikent formába. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd rákenjük a cukrozott juhtúró felé, és rátesszük a második kinyújtott tésztát. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal, és rákenjük a maradék túrót. Lefedjük a harmadik adag tésztával. Tetejét megkenjük a tojás sárgájával. Mielőtt sütőbe tették, az ünnep tiszteletére az asszonyok keresztet rajzoltak a tetejére késsel. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sül meg. Olyan edényt, formát válasszunk, ami elég magas, mert még sütés közben is kel egy kicsit a tészta. Ha kész, kiborítjuk a formából, „visszaállítjuk a talpára”, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni.

Jó étvágyat kíván:
Lovas Katalin