Bőrbe bújik a Budai Vár

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Bőrbe bújik a Budai Vár

Feltöltve: 2007-08-14

A bőrművesség áll a középpontban az idei Mesterségek Ünnepén, amelyet péntektől négy napon át zajlik a Budavári Palota körül.

A rendezvényhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériában augusztus 26-ig Kifordítom, befordítom címmel kiállítás látható a honfoglalás kori leletek alapján készült tarsolyok, nyíltegezek mellett pásztorok bőrmunkáiból.

A seregszemlét - mint minden évben, idén is - a Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezi, és válogatja ki a bemutatkozó mestereket. 48 tagszervezet mintegy 800 kézművese hozza el termékeit az ünnepre, de érkeznek mesterek Erdélyből és a Vajdaságból, valamint Finnországból és Kanadából.

Népzenészek és táncosok is szórakoztatják a nagyérdeműt, mégpedig a szomszédos országokon kívül Kanadából, Kolumbiából és Oroszországból érkezett együttesek.

A Budavári Palota körül négy napon át a hagyományőrző népművészek működő műhelyekben mutatják be fortélyaikat, amelyeket felnőttek és gyerekek egyaránt kipróbálhatnak. Több helyszínen működnek majd játszóházak, amelyekben a gyermekek megismerhetik például a nemezelést, a korongozást, a rongybabakészítést.

A Palota-színpadon folyamatosan szól majd a különböző népek zenéje. Pénteken este Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes születésnapi nagykoncertjét tartják meg, szombaton ugyanott világzene hangzik föl: Palya Bea és együttese muzsikál. Vasárnap külföldi együtteseké a színpad, de este Szalóki Ágit hallgathatják az érdeklődők.

Hétfőn hagyományőrző együttesek köszöntik Szent István ünnepét, délután fél öttől a várnegyed utcáin a mesterek fölvonulását tartják meg, majd öt órától a Mátyás templom előtt ünnepi kenyérszentelés lesz.

STOP.hu